Klantenavond DierNartsen: een groot succes


Gisteravond kwamen de klanten van DierNartsen in Oosteind (NB) naar de kliniek voor een informatieve klantenavond. Eens per jaar organiseren de paardenartsen uit Oosteind een klantenavond, maar helaas was het niet mogelijk om de afgelopen jaren wat te organiseren in verband met de toen geldende coronaregels. Maar dit jaar waren de klanten weer van harte uitgenodigd op de praktijk. Normaal staat de parkeerplaats vol met trailers en de kliniek vol met paarden. Maar deze keer stonden er statafels in de praktijkruimte en werden de klanten ontvangen in de theorieruimte bovenin de praktijk, waar een viertal lezingen werd gegeven.

Allereerst begon dierenarts Martine Noordermeer over veulens en bevallingen. Hoe verloopt nou zo’n bevalling? Waar moet je op letten als eigenaar? Wanneer bel je een dierenarts & wanneer grijp je wel of niet in tijdens de bevalling? Deze vragen werden allemaal door Martine behandeld. Ook kregen de aanwezige klanten in de goed gevulde goodiebag een duidelijk & geplastificeerd A4’tje met een schema wanneer een veulen wat zou moeten kunnen en wanneer de dierenartsen gebeld zouden moeten worden. Altijd handig om aan de boxdeur te bevestigen van een (hoog)drachtige merrie.

Na de presentatie over de bevallingen en veulens nam dierenarts Manouk Nijs het stokje over. Ze vertelde de aanwezigen hoe en waarom het onderhouden van het paardengebit belangrijk is. Dit deed ze aan de hand van duidelijke foto’s. Hierna werd het meteen duidelijk waarom gebitszorg zo belangrijk is voor paarden, niet alleen voor het eten maar ook voor de ontspanning ban het kaakgewricht tijdens het rijden, dat kan de aanleuning letterlijk maken of breken. Ook ging er door de zaal een volledig gebit van een paard rond, weliswaar in een bakje, maar het blijft indrukwekkend om te zien.
Aan het einde van de presentatie werden er nog vragen over de tandaandoening EOTRH beantwoord, veel IJslanders krijgen hier naarmate ze ouder worden mee te maken. In vergevorderde gevallen worden de snijtanden van de paarden getrokken en gaan ze tandloos maar ook weer pijnloos door het leven.

In de korte pauze kon het publiek onder het genot van koffie en cake bijkomen van alle overgebrachte kennis om vervolgens met een scherp oog naar kreupele paarden te kijken. Doorgewinterde dierenarts Peter van der Ven vertelde uiterst gepassioneerd over kreupelheden en liet het bij het publiek de hersens kraken. Hij toonde filmpjes van kreupele paarden en vroeg daarna de luisteraar op welk been het paard nou precies kreupel was, wat nog best een uitdaging was. Hij vertelde veel over een speciale casus met een paard waarvan de kreupelheid uiteindelijk in de hals bleek te zitten en met een aandoening, EVCM, waar helaas nog niet het naadje van de kous is onderzocht. Het was erg fijn om over kreupelheid bijgeschoold te worden zonder dat je daarvoor zelf je paard mee te hoeven nemen.

De laatste spreker was revalidatietrainster van ‘t slot Heesbeen, Mascha Zandvoort. Zij vertelde hoe zij te werk gaat met de paarden die bij haar komen revalideren. Wat is er gewenst bij wat voor soort blessure? Zij werkt veel met de auquatrainer en vertelde het publiek over de werkwijze met dit apparaat. Met een lage waterstand hebben paarden de neiging om over het water te willen stappen en gaan daardoor op een correcte en gecontroleerde manier hun lichaam gebruiken. Met een hogere waterstand, tot maximaal de spronggewrichten, wordt er meer getraind op kracht en het opnieuw opbouwen van correcte bespiering.

De klantenavond was doordacht en had een goede opbouw. Alle klanten kregen de tijd om vragen te stellen en er kwam dan ook veel interesse vanuit het publiek. De theoriezaal zat goed vol en voor iedere bezoeker was een goodiebag beschikbaar gesteld met nuttige folders, handige A4’tjes, een Naf cooling wash mini en een thermometer en een voerschep met wat voer. Bij de borrel, aan het einde van de avond werden de oplettende winnaars van de quiz beloond met een zak voer. Het is zeker een aanrader om jezelf aan te melden voor de klantenavond volgend jaar, er valt altijd weer nog meer te weten te komen over de paarden waar we met zo veel passie voor zorgen.